Υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας της λίμνης Κορώνεια

Υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας της λίμνης Κορώνεια

Αρ. Πρωτ. 15199/26.02.09

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης


Η αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που έχει σημειωθεί στην λίμνη Κορώνεια και στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής αποτελεί άμεση προτεραιότητα και μέλημα της κυβέρνησης.
Ειδικότερα το πρώτο έργο που αφορά τα «Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου» έχει ξεκινήσει και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2009. Το δεύτερο έργο «Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης» έχει προκηρυχθεί, ωστόσο βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων, πάγια τακτική των εταιρειών που δεν ανέλαβαν το έργο. Ενώ παράλληλα δρομολογείται ο διαγωνισμός για το τρίτο έργο «Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων στην λίμνη Κορώνεια».


Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι απαραίτητες μελέτες και τα έργα αποκατάστασης και προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας έχουν δρομολογηθεί μετά και την έγκρισή τους από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται χρονοβόρες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, λόγω ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από συγκεκριμένη νομαρχιακή παράταξη.
Πιο συγκεκριμένα η ένσταση του έργου αφορά την κατασκευή τάφρου που θα ενώνει την λίμνη Κορώνεια με την λίμνη Βόλβη, και την εκπόνηση σχετικών μελετών για την εγκυρότητα του έργου και τη διασφάλιση της προστασίας του οικοσυστήματος και της λίμνης. Την ίδια στιγμή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης υπογραμμίζουν τη σημασία των έργων αποκατάστασης, που έχουν την έγκριση και των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις συνέπειες των χρονοβόρων καθυστερήσεων που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες καταγγελίες και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για την αποκατάσταση και προστασία του οικοσυστήματος της Κορώνειας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ενστάσεων που έχει κατατεθεί από την πλευρά της συγκεκριμένης νομαρχιακής παράταξης αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας και σε ποιο βαθμό προβλέπεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που έχουν εγκριθεί τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το οικοσύστημα της περιοχής της λίμνης Κορώνειας μέχρι να αποσαφηνισθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης και προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνεια;

Απαντήσεις Υπουργείων